Újabb aranyérmes Cabernet Franc-unk a Vinagora nemzetközi borversenyen!
Újabb aranyéremmes Cabernet Franc-unk a Vinagora nemzetközi borversenyen! Nagy örömmel osztjuk meg veletek az izgalmas hírt: Az egyik kivételes borunk, a Pócz Pincészet 2019 Cabernet Franc Prémium Sorszámozott kiadás, aranyérmet nyert a Vinagora nemzetközi borversenyen! Ez a lenyűgöző elismerés igazán nagy büszkeséggel tölt el minket, és megerősíti a munkánk iránti elhivatottságunkat. A Vinagora borverseny, minden évben kiemelkedő borászatokat vonz világszerte. A verseny alapvető célja, hogy felismerje és elismerje a legkiválóbb borokat, valamint elősegítse a borászatok közötti kapcsolatokat és az iparág fejlődését. Az elismerésben részesült borokat magasan képzett szakmai zsűri értékeli, akik kiváló tapasztalattal és hozzáértéssel rendelkeznek. A 2019 Cabernet Franc Prémium Sorszámozott Kiadás az aranyérem elnyerésével bebizonyította kivételes minőségét és egyedi karakterét. Ez a bor különleges gondossággal és szeretettel készült a Pócz Pincészeben. A birtokunkon termő szőlőink gondosan válogatottak, és prémium boraink a legjobb minőségű hordókban érlelődnek, hogy megőrizzék az egyedülálló íz- és illatkombinációkat. Az értékelés részletei elérhetőek a Vinagora weboldalán, ahol betekinthettek a szakértők véleményébe a borunkról, itt megismerhetitek a bor jellegzetességeit, az ízeket és az aromákat, amelyek minden kortyban a Kishegy karakterét hordozzák.
Kishegyi Kortyok és Falatok 2024
Kishegyi Kortyok és Falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Kishegyi kortyok és falatok 2024 -Sonline – Mocza Daniel Lemaradtál a rendezvényről? Nem tudtál részt venni a Kishegyi Kortyok és Falatokon? Ne csüggedj! Most megkóstolhatod a kínálatot otthonról! Rendeld házhoz a kiváló borokat, és élvezd a Kishegy ízeit otthonod kényelméből! Prémium Plusz borcsomag 33 400 Ft Kosárba teszem BalatonBor – 10 + 2 ingyen (2021-es évjárat) 15 000 Ft Kosárba teszem Szezonális kedvencek 11 400 Ft Kosárba teszem Prémium borcsomag 30 600 Ft Kosárba teszem
Ingyenesen letöthető boros poszterek
Kitaláltunk valami igazán különlegeset számotokra! Készítettünk nektek néhány régimódi, boros tematikájú posztert, illetve képet, amivel még egyedibbé varázsolhatjátok a konyhátokat, borospincéteket, télikonyhátokat…. kinek mi van. A képeket egy tömörített (zip)-fájlban tudod letölteni a galéria alatti linkre kattintva. Poszterek letöltése Válaszd ki a kedvencedet, és nyomtasd ki otthonod díszítéséhez. A letöltött fájlok A3-as méretben készültek. Ha gyorsnyomdába vinnétek, akkor ez a legnagyobb méret, amiben ajánljuk.
Vince Nap a Kishegyen – Vessző- és Disznóvágás 2024-ben is
A “Négy Évszakos Balaton” jegyében immár 7. éve rendezzük meg a Vince Napi Vessző- és Disznóvágást a balatonellelei Kishegyen. Szent Vince a szőlősgazdák védőszentje, így Vince napján a gazdák megteszik az első termésre vonatkozó jóslataikat. Erre elsősorban a szőlő rügyeiből, illetve a metszett szárból következtetnek. Vannak erre vonatkozó népi mondások is, mint a “ha fényesedik a Vince, megtelik borral a pince”. Ahhoz, hogy ezt az élményt másokkal is megoszthassuk és, hogy ne csak a termést jósoljuk meg, ha nem egy kiváló programot is nyújtsunk, egy közös disznóvágással színesítjük a téli programokat. Míg a szakácsok a konyhán szorgoskodnak a hagyományos reggeli és ebéd fogásokon, addig mi feldolgozzuk a disznót, keverjük a hurkát, kolbászt, amibe a vendégek is bekapcsolódhatnak. Délelőtti programok Fogópálinka, forralt bor, tea, frissen sült pogácsa. Disznóvágás, majd reggeli.Disznótoros reggeli: resztelt máj, hagymás vér, tört burgonya, savanyú káposzta 13:00-15:00 Ebéd Ebéd menü:Orjaleves, Sült pecsenye, burgonya, friss kenyér,házi savanyúság 18:00 Vacsora Vacsora menü:Kocsonya savanyított zöldségekkel, vagy orjaleves – igény szerint –Töltött káposzta, toros káposzta, sült hurka, sült kolbászHázi rétes Az ebéd és vacsora közben KORLÁTLAN borfogyasztás a 2023-as borokból!Vacsora közben hangulatos zene, utána Vince bál. Árak A szombati egész napos program: 19.900 Ft/fő Fél napos programok:Reggeli + ebéd 9.900 Ft/főEbéd + vacsora 15.900 Ft/főVacsora: 12.500/fő A szombati egész napos programon részt vevők disznótoros kóstolócsomagot is kapnak. Szállás A pincészet vendégszobái, már megteltek, de szívesen segítünk a környéken szállást találni. Előzetes foglalás: +36204434238 vagy
A Pócz Pincészet borai, mint adómentes üzleti ajándék
A Pócz Pincészet borai, mint adómentes üzleti ajándék Örömmel értesítünk benneteket, hogy hatályba lépett új kormányrendelet értelmében 2023. november 16-ától adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket Ez alapján a karácsonyi, évvégi repibor, ajándékbor is adómentes juttatás lehet. Eddig az „egyes meghatározott juttatásnak” számító reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátásban, valamint üzleti ajándékként, illetve csekély értékű ajándékként (pl kollégáknak karácsonyi ajándékként) eddig is adható borok egy része lehet adómentes. Eddig az egyes meghatározott juttatások után 1,18-szoros adóalapra 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót, azaz összesen 33,04 százalék adót kellett fizetni – ez lett nulla november 16-tól, a rendeletben rögzített borokra. Meddig tart az adómentesség? A november 16-án hatályba lépő rendelet a veszélyhelyzet végéig él, azaz jelen állás szerint november 25-éig, vagyis első ránézésre 10 napig, hacsak a vészhelyzet újbóli meghosszabbításra nem kerül. Melyik termékeinkre vonatkozik? A rendelet alapján az adómentesség minden borászati termékünkre vonatkozik: nem vonatkozik azonban a szállásra, lekvárokra, pálinkára, szabad felhasználású ajándékutalványainkra. Fontos A rendelet alapján adómentességet csak azok a termékek élveznek, melyeket közvetlenül a borászattól szereztek be, tehát ebben az esetben a nagykereskedésekből, borszaküzletekből, áruházakból beszerzett termékekre nem vonatkozik! Amennyiben vállalkozó vagy és szeretnéd élvezni a bemutatott adómentes juttatási formát, ne habozz és lépj kapcsolatba velünk mihamarabb. Ha te munkavállaló vagy megkérünk, hogy hívd fel a főnökeid figyelmét erre a kiváló juttatási formára. Kérjük, hogy vállalati megrendelés esetében (pláne, ha egyedi címkézést is szeretnél) ne a webshopból rendeld meg a termékeket, hanem keress bennünket a e-mail címen, vagy a +36 20 443 4238 telefonszámon. Forrás: NAV
Aranyérem a Vinagora nemzetközi borversenyen!
Aranyérem a Vinagora nemzetközi borversenyen! Nagy örömmel osztjuk meg veletek az izgalmas hírt: Az egyik kivételes borunk, a Pócz Pincészet 2018 Cabernet Franc Prémium, aranyérmet nyert a Vinagora nemzetközi borversenyen! Ez a lenyűgöző elismerés igazán nagy büszkeséggel tölt el minket, és megerősíti a munkánk iránti elhivatottságunkat. A Vinagora borverseny, minden évben kiemelkedő borászatokat vonz világszerte. A verseny alapvető célja, hogy felismerje és elismerje a legkiválóbb borokat, valamint elősegítse a borászatok közötti kapcsolatokat és az iparág fejlődését. Az elismerésben részesült borokat magasan képzett szakmai zsűri értékeli, akik kiváló tapasztalattal és hozzáértéssel rendelkeznek. A 2018 Cabernet Franc Prémium az aranyérem elnyerésével bebizonyította kivételes minőségét és egyedi karakterét. Ez a bor különleges gondossággal és szeretettel készült a Pócz Pincészeben. A birtokunkon termő szőlőink gondosan válogatottak, és prémium boraink a legjobb minőségű hordókban érlelődnek, hogy megőrizzék az egyedülálló íz- és illatkombinációkat. Az értékelés részletei elérhetőek a Vinagora weboldalán, ahol betekinthettek a szakértők véleményébe a borunkról, itt megismerhetitek a bor jellegzetességeit, az ízeket és az aromákat, amelyek minden kortyban a Kishegy karakterét hordozzák.
Kishegyi Kortyok és Falatok 2023
KISHEGYI KORTYOK ÉS FALATOK 2023 Ismét jön Balatonlelle egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Kishegyi Kortyok és Falatok. A Kishegyi Kortyok és Falatok rendezvényen borászatok és vendéglátók fogtak össze annak érdekében, hogy a vendégekkel megismertessék a térség ízeit. Tötsétek le a térképet, hogy könyebben megtaláljátok a Titeket leginkább érdeklő dolgokat! Mi milyen menüvel készülünk? – Fokhagyma krémleves, parmezános crouton- Philly cheesesteak szendvics, érlelt angus marhából, csónakburgonyával- BBQ csirkés szendvics, csónakburgonyával Zenei program: A Pócz Borteraszról – szokásunkhoz híven – az egész rendezvény alatt csnegeni fog a muzsika. 12:00-től Pótári József csap a húrok közé, és egészen este 6-ig szórakoztat majd benneteket 18:00-tól a Funkydoki zenekar fogja beindítani a táncoslábúakat
In Vino Veritas, azaz Borban az Igazság
Gyakran hallani, hogy „In vino veritas”, azaz „Borban az igazság”. Na de honnan is ered az a mondás, és mit is jelent pontosan? Az „In vino veritas” egy latin közmondás része. Azért csak a része, mert az eredeti mondás folytatódik is: „In vino veritas, in aqua sanitas”, ami azt jelenti: „A borban igazság van, a vízben a józan ész”. A mondást ifjabb Plinius, azaz Caius Plinius Caecilius Secundus 1–2. századi római író írta, aki elsősorban a fennmaradt levélgyűjteményéről (Epistulae), illetve Traianushoz írt dicsőítéséről híres. Ezzel az író azt szerette volna kifejezésre juttatni, hogy az emberek elveszítik a gátlásaikat, amikor bort isznak, ezáltal szabadon fejezhetik ki magukat, és sokkal valószínűbb, hogy az igazat mondják, illetve hogy felfedik hátsó szándékaikat, vágyaikat, és beszélnek titkos gondolataikról. Ellenben ha vizet iszik az ember, akkor jobban tud átgondolt, racionális döntéseket hozni. Hasonló mondások több kultúrában és nyelvben léteznek, pl. görögül is van megfelelője. A római történetíró, Publius Cornelius Tacitus is leírta, hogy a germán népek direkt azért ittak a tanács ülésein, mert úgy vélték, hogy alkoholos befolyás alatt senki sem tud hazudni. Hérodotosz görög történetíró, a „történetírás atyja” írásaiban utalt arra, hogy a perzsáknak volt egy szabálya, mely szerint a kábult állapotban hozott döntéseket józanul kell átgondolni. Igaz, későbbi szerzők ezt megkérdőjelezték, mivel szerintük pont fordítva volt: ha józanul döntöttek, akkor alkoholos befolyás alatt még egyszer mérlegelniük kellett. A modern korban, napjainkban is érdekes megvizsgálni a különböző országokat, nyelveket, mit tartanak erről a témáról. A dánok, a hollandok és a spanyolok pl. úgy mondják, hogy a „Gyerekek és az ittas emberek az igazat mondják.” A spanyolok még azt is mondják, hogy „Ivás után mindenki a véleményét mondja,” illetve hogy „Amikor a bor bejut, kijön a titok.”. Az angolok szerint „Amit a józanság elrejt, az ittasság felfed,” de azt is mondják, hogy „Egy becsípett ember szavai egy józan ember gondolatai.” A franciák is hasonlóképpen gondolják: „Amit a józan a szívébe rejt, azt a pityókás kimondja.” Az oroszok mondása is hasonló: „Ami a józan ember eszében van, az az ittas nyelvén.” Az izlandiak úgy tartják, hogy „Az ital kihozza a belső énedet”. A németek szerint „Az ittas száj világgá kürtöli az igazságot”. Egyes afrikai területeken az a mondás járja, hogy „Az igazság a pohárban van,” illetve hogy „Az alkohol nem hazudik.” A japánok szerint „Az alkohol felfedi az igazi érzéseket.” A filippínók még tovább mennek: „Az igazság az ivás maga.” A kínaiak pedig azt mondják: „A bor után feltör az igaz beszéd.” Mind nagyjából ugyanarról szól, igaz? Aki becsíp, az kimondja az igazat. Azt az igazságot, amit akár udvariasságból, jólneveltségből nem mondott addig ki, vagy nem akarta megbántani a másikat, akár szánt szándékkal addig eltitkolt. Egy biztos, hogy az ésszerű mértékű borivás – azon kívül, hogy egy igen kellemes társasági tevékenység, de egyedül is lehet élvezni, lazulni, vagy épp filozofálni, – feloldja a gátlásokat, feszélyezettséget, önbizalmat és bátorságot ad, és „tiszta terepet” egy-egy őszinte beszélgetéshez, viták és nézeteltérések tisztázásához, vallomások meghozatalához, vagy szimplán ahhoz, hogy jól érezd magad. Ha pedig a mondásban lévő ellentmondást szeretnénk feloldani: „A borban igazság van, a vízben a józan ész”, akkor talán a legjobb megoldás egy jó fröccs.
Jósoljátok meg velünk, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés!
Jósoljátok meg velünk, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés! A Vince nap nagyon fontos és meghatározó nap a szőlősgazdák életében. Ilyenkor kimegyünk a szőlőbe, lemetszünk néhány vesszőt, majd utána vízbe állítjuk. Ezek a vesszők pár nap múltával kihajtanak, majd ezekből a szőlőrügyekből megállapítható, hogy milyen lesz a szőlőtermés. Hogy a vesszővágást kicsit izgalmasabbá is tegyük, már hagyományosan ilyenkor egy disznóvágást is tartunk. Míg a szakácsok a konyhán szorgoskodnak a hagyományos reggeli és ebéd fogásokon, addig mi feldolgozzuk a mangalicát, keverjük a hurkát, kolbászt, amibe a vendégek is bekapcsolódhatnak. A programot szombat este Vince-napi bállal zárjuk. Ti tudjátok, honnan ered az a néphagyomány? Réges-régen a szőlészeknek, borászoknak, és mindenki másnak, aki a természettel együtt élte az életét, a legfontosabb az ősi hitvilágból a termést, és az időjárást vigyázó istenek, a termésjóslások, és a termékenységi „varázslatok”, praktikák voltak. Azonban a katolicizmus elterjedésével a szőlőnek, a bornak, és a borászoknak is lettek védőszentjei: Szent Vince, Szent Orbán, Szent Donát, Szent János, és Szent Bibiána. Az ő ünnepeiken kívül Márton, Vencel, Miklós, és Péter-Pál napján, vagy szüretkor tartottak vidám vallásos ünnepeket Magyarországon. Az újraéledő hagyomány nyomán a modern korban is megtartják még a borközösségek egyik-másik ünnepet. Az egyik legjelentősebb a Vince Nap. De ki is volt Szent Vince, és mit jelent a neve napja a borászok számára? Zaragozai Szent Vince a borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek, és pincemesterek védőszentje, névnapja január 22.-én pedig tulajdonképpen egy termésjósló ünnepnap. A 3-4. századi vértanút úgy tisztelték, mint aki legyőzi a téli sötétséget, és elvezet a tavaszhoz. A Vince név a Vincentius rövidülése, ami „győzedelmest” jelent, és azért jósolnak a bortermésre a névnapján, mert a Vince hasonlít a „vinum” szóra. A vesszővágásról, mint a termést megjósló módszerről fentebb írtunk már, azonban vannak más hagyományos, inkább babonaszámba menő jóslás módszerek is. Ami bár babonának tekinthető, de igazából népi megfigyeléseken alapul, az az időjárásból való következtetés: ha január 22.-e „fényes”, azaz a hó olvad, akkor jó lesz a bortermés, rossz idő esetén viszont nem. Ezt a hiedelmet a régi rigmusok is őrzik: „Fényes Vince, tele pince, ködös Vince, üres pince.” Régen sok egyéb babonát is követtek, és mindenféle praktikával, varázslattal próbálták a szőlőtőkéket jobb hozamra bírni. Az egyik legfontosabb szokás azonban a pincejárás hagyománya, amely a mai napig sok borvidéken megmaradt, és amely során a szőlősgazdák végigkóstolják egymás borait és áldomást mondanak a jó termésért. A rigmusokon kívül még egy dolog van, ami kötelező: a jókedv! A hétvége programja 2023.01.20. Péntek 18:00 Vince napi borvacsora: 6 fajtás borkóstoló és 3 fogásos vacsora. Előzetes bejelentkezés szükséges. Vacsora menü: Füstölt libamell, tojáskrém, savanyított zöldségek, kenyér Marhapofa vadasan, szalvétagombóccal Sült túrógombóc mandula kéreggel, házi barack lekvár A vacsora és a borkóstoló: 10.900 Ft/fő 2023.01.21. Szombat 7:30-12:00 Délelőtti programok Fogópálinka, forralt bor, tea, frissen sült pogácsa. Disznóvágás, majd reggeli. Disznótoros reggeli: resztelt máj, hagymás vér, tört burgonya, savanyú káposzta 13:00-15:00 Ebéd Ebéd menü: Orjaleves, Sült pecsenye, burgonya, friss kenyér,házi savanyúság 18:00 Vacsora Vacsora menü: Kocsonya savanyított zöldségekkel, vagy orjaleves – igény szerint – Töltött káposzta, toros káposzta, sült hurka, sült kolbász Házi rétes Az ebéd és vacsora közben KORLÁTLAN borfogyasztás a 2021-es borokból! Vacsora közben hangulatos zene, utána Vince bál. Program árak A szombati egész napos program: 16.900 Ft/fő Fél napos programok: Reggeli + ebéd 8.500 Ft/fő Ebéd + vacsora 13.900 Ft/fő Vacsora: 10.500/fő A szombati egész napos programon részt vevők disznótoros kóstolócsomagot is kapnak. Szállás korlátozott számban foglalható. A nálunk megszálló vendégek a szombati program árából 10 % kedvezményt kapnak. Előzetes foglalás szükséges a +36204434238 telefonszámon vagy a e-mail címen!
Márton-napi libalakoma és újbor kóstoló
Márton-napi libalakoma és újbor kóstoló a Pócz Pincészetben! Öt fogásos menüvel, valamint korlátlan újborfogyasztással várunk. Menü: – Füstölt libamell, zsidótojás, macesz, savanyított zöldségek, – Libaleves gazdagon, grízgaluskával, – Libafasírt fügés bulgurral, – Sült libacomb, hagymás burgonyapürével, vörösboros erdei gyümölcs coulis-val, – Lúdláb pohárkrém Időpontok: November 11: 18:00 – 22:00-ig November 12: 18:00 – 22:00-ig November 18: 18:00 – 22:00-ig November 19: 18:00 – 22:00-ig Asztalfoglalás: +36 20 443 4238 A lakomához élőben zenél Pótári József. A libalokoma ára: 15.900 Ft,- / fő A korábbi évek tapasztalatai alapján érdemes jó előre foglalni!