Kóstold meg a kedvenc borod ott, ahol születik
Ismét eljött az iskolakezdés és mindenki visszatért a nyaralásról is, ami egyet jelent az ősz és vele együtt a szüret beköszöntével. Kiváló alkalom ez rövid belföldi utazásokra Magyarország 22 borvidékének egyikére, ahol a pincészetek örömmel várnak, hogy egy borkóstoló keretén belül bemutassák a borászatot és annak legjobb tételeit. Nem kell ma már szakértőnek lenni ahhoz, hogy egy borkóstolón jól tudjuk magunkat érezni. Az elmúlt évtizedekben a borturizmus és vele együtt a magyarok borkúltúrája óriásit fejlődött és egyre gyakrabban vesszük célba Magyarország változatos borvidékeit. A rendszerváltás után a magyar bor megítélése (valljuk be, joggal) nem volt túl pozitív, azonban az azóta eltelt 30 évben gomba mód szaporodtak meg a jobbnál jobb borokat készítő pincészetek országszerte. Míg régen az volt a problémája a borbarátoknak, hogy jó bort találjanak, ma már a bőség zavara miatt vannak gondban. Ezért jött létre a Borindex.hu, ahol Magyarország több száz pincészetének borkóstoló csomagjai közül válogathatnak, a döntést pedig segíti a részletes információk, valódi képek és értékelésék, továbbá a könnyű foglalási metódus. Feltehetnénk magunkban a kérdést, hogy miért éri meg elutazni bort kóstolni, mikor ugyanazt a palackot otthon is kibonthatjuk? Éppen azért, mert a borkóstolás sokkal többről szól, mint magáról a borról. Megismerhettek egy borvidéket és annak történetét, a közeli települések építészeti örökségeit és kultúráját, majd a borkóstoló során a borász személyesen mutatja be nektek a borokat és meséli el a szőlő útját a földektől a feldolgozáson át egészen addig, hogy azt a poharatokba töltötte. Sehol máshol nincs lehetőséged arra, hogy a tartályból, vagy a hordóból kóstolj, és te is meg fogod tapasztalni, hogy a bor tényleg ott a legjobb, ahol születik. Remek közös program ez barátokkal és tökéletes alkalom, hogy a széles családi kör összejöjjön. Egyre többen választják a pincék romantikus hangulatát lánykérések helyszínéül, hogy aztán a legény- és lánybúcsút is ott ünnepeljék. Azon sem kell meglepődni, hogy már egyre több cég is borászatokhoz szervezi csapatépítő programjait. Könyveket lehetne megtölteni azokkal az élményekkel, amit egy borkóstoló jelent, de talán mégis az a legjobb, ha ezt mindenki saját maga tapasztalja meg. És mi is lehetne jobb alkalom egy borkóstolással egybekötött hétvégi kirándulásra, mint az őszi szüreti időszak? Utazz, szerezz élményeket, és ismerd meg, hogyan készül a kedvenc borod!
Kishegyi Kortyok és Falatok 2022
Készítettünk nektek egy kis összeállítást a 2022-es Kishegyi Kortyok és Falatok-on készült képekből, legalábbis azokból, amik nálunk készültek. Várunk benneteket az év többi részében is és természetesen a 2023-as Kishegyi Kortyok és Falatok-on is. Néhány Facebook videó Pócz Attila napindító facebook live Kunovics Katinka és Albert Zoltán Party videó a Málna Büfétől
Balatonlelle Retro
Legutóbbi Retro Balatonlelle képgalériánkat nagyon sokan szerettétek, úgyhogy hoztunk nektek egy újabb kis válogatást, ezúttal elsősorban a 70-es és 80-as évekből.
Dolgozz velünk a 2022-es szezonban (is)!
Légy a csapatunk tagja! Szezonális munkára keressünk segédszakács és konyhai felszolgáló kollégáinkat! Amennyiben a valamelyik lehetőség felkeltette az érdeklődésedet, és úgy gondolod, hogy alkalmas vagy az állás betöltésére, az önéletrajzodat és a fizetési igényedet küldd el a e-mail címre. Várunk! Segédszakács Munkaköri leírás: A balatonlellei Kishegyen található, balatoni kilátással rendelkező pincészetünk bisztrójába keresünk tapasztalattal rendelkező segédszakácsot. Állás típusa: Teljes munkaidő Periódus: Szezonális – 2022.06.01.-09.30. Munkavégzés helye: 8638 Balatonlelle, Kishegy telep 107/6. Elvárás: Legyen referenciád A’la carte éttermi munkatapasztalat Megbízhatóság Felelősségteljes, önálló munkavégzés Csapatmunkára való alkalmasság Amit kínálunk: Bejelentett munkalehetőség Megbízható munkahely Kulturált munkakörülmények Versenyképes fizetés Fiatalos, jó csapat Bérezés: megegyezés szerint. További információk: 20 / 443-4238 https://poczpinceszet.hu/ Jelentkezés: Amennyiben a lehetőség felkeltette az érdeklődésedet, és úgy gondolod, hogy alkalmas vagy az állás betöltésére, az önéletrajzodat és a fizetési igényedet a e-mail címre küldd el. Ha úgy gondoljuk, hogy megfelelő jelölt lehetsz, akkor jelentkezni fogunk az általad megadott telefonszámon vagy e-mail címen. Felszolgáló Munkaköri leírás: A balatonlellei Kishegyen található, balatoni kilátással rendelkező pincészetünk bisztrójába keresünk tapasztalattal rendelkező, angolul beszélő felszolgálót. Állás típusa: Teljes munkaidő Periódus: Szezonális – 2022.04.15.-09.30. Munkavégzés helye: 8638 Balatonlelle, Kishegy telep 107/6. Elvárás: Legalább 1 év szakmai tapasztalat Angol, vagy német nyelvtudás előny Nyitott, kedves, de határozott személyiség Jó kommunikációs készség Jó problémamegoldó készség Legyen referenciád Megbízhatóság Felelősségteljes, önálló munkavégzés Csapatmunkára való alkalmasság Amit kínálunk: Bejelentett munkalehetőség Megbízható munkahely Kulturált munkakörülmények Versenyképes fizetés Fiatalos, jó csapat Bérezés: megegyezés szerint. További információk: 20 / 443-4238 https://poczpinceszet.hu/ Jelentkezés: Amennyiben a lehetőség felkeltette az érdeklődésedet, és úgy gondolod, hogy alkalmas vagy az állás betöltésére, az önéletrajzodat és a fizetési igényedet a e-mail címre küldd el. Ha úgy gondoljuk, hogy megfelelő jelölt lehetsz, akkor jelentkezni fogunk az általad megadott telefonszámon vagy e-mail címen.
Esküvő a Pócz Pincészetben
Álmaitok Nagy Napja a Pócz Pincészetnél Itt a február, a tavasz kis hírnökei már nyílnak a kertekben – így azok a napok is közelegnek, amik a 2022-ben igent mondó párok esküvői dátumai lesznek. Itt az ideje hát elkezdeni a tervezést! A párok nagy többsége élete Nagy Napját nem spontán képzeli el, hogy „leszaladunk a Házasságkötőbe két tanúval”, aztán iszogatunk valahol egy kicsit, és kész!” (bár őket is szeretettel várjuk egy jó kis borkóstolóval egybekötött borvacsorára, vagy egy „after party”-ra 🙂 . A legtöbben gondosan megtervezik a Nagy Napot, és szeretnék, ha minden kifogástalanul sikerülne. A stílus, a dekoráció, a zene, az ételek lehetnek más és más jellegűek, amik tetszenek az ifjú párnak, de egy biztos: egy olyan helyszínre mindegyiküknek szüksége van, ahol egy felejthetetlen napot, estét el tudnak tölteni a szeretteikkel, és méltóképpen meg tudják ünnepelni életük e fontos eseményét! Nézzük csak! Milyen is egy esküvő a Pócz Pincészetnél Balatonlellén, a Kishegyen? Képzeljük el, hogy az ég kék, a Nap kedvesen simogat, a friss balatoni levegő keveredik a finom ételek és a pazar borok, no meg a szőlőből érkező gyümölcs illatával. Mindeközben az újdonsült férjed/feleséged átölel, nézitek a csodás balatoni kilátást, az ünneplő szeretteiteket, hallgatjátok a vidám zenét, és a kedélyes beszélgetések elmosódó foszlányait. Közben mosolyogtok, mert fényképeznek, és arra gondoltok, mi ez, ha nem maga a boldogság? Kicsit később a naplemente is lenyűgöző, és az esti fények is igencsak hangulatosak. Idillien hangzik? Nos, a napsütést nem tudjuk garantálni, de az biztos, hogy ha vendégül láthatunk benneteket, és a násznépet a Nagy Napotokon, akkor minden adott lesz hozzá, hogy álomesküvőtök legyen, amelyre mindig szívesen fogtok emlékezni, és a vendégsereg is nagyszerűen fogja magát érezni! Akár szűk körű esküvőt, akár nagy lakodalmat szeretnétek, nálunk van rá lehetőség. Ha kisebb esküvő az elképzelés, az étteremben 30 férőhely van, a hozzá tartozó teraszunkon pedig további 40 vendéget tudunk leültetni. A nagyobb esküvőket rendezvénysátorban szoktuk megtartani a kertben, ez esetben 100-120 vendég fér el. Nagyobb létszámnál svédasztalos megoldást szoktunk javasolni, mert praktikusabb, de sültes tálakat is szívesen készítünk. Abban bízhattok, hogy az ételek kiváló minőségűek, változatosak, és ínycsiklandóan finomak lesznek! A menüsort természetesen leegyeztetjük, és rugalmasan állunk hozzá az igényeitek megvalósításához. Az ifjú pár, és a vendégsereg pedig végigkóstolhatja finomabbnál finomabb, díjnyertes borainkat. A vidám hangulat garantált! J A lakodalom után az ifjú páron kívül még két család elszállásolását tudjuk vállalni a helyszínen, amennyiben a napfelkeltét, és bőséges reggelinket is szeretnétek megízlelni. A mi esküvői szezonunk augusztus végétől június közepéig tart. Reméljük, egybeesik az elképzelésetekkel! Minden további információért, minden kérdésetekkel, kérésetekkel, ötletetekkel, és árajánlatkérésetekkel forduljatok bizalommal hozzánk a e-mail címen, vagy a 20/443-4238-as számon!
A Pócz Pincészet idén is palackozhat BalatonBort!
Január 26.-án, szerdán a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság kóstolta végig a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek. Ezek alapján az idén 13 pincészet palackozhat BalatonBort, köztük természetesen a Pócz Pincészet is. A borászatok teljes listáját a Kóstolom weboldalán találhatjátok. Mi az a BalatonBor? A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.
Vince Nap a Kishegyen
Szeretnénk megköszönni minden vendégünknek, aki jelenlétével megtisztelt minket a Vince-napi Vessző-, és Disznóvágáson! Egy felejthetetlen hétvégét töltöttünk együtt, ami nagyszerű hangulatban, vidáman telt, és amelybe egy rövid bepillantást nyerhettek, ha megnézitek ezt a kis videót, és a képeket: Péntek este indítottunk egy különleges, 3 fogásos borvacsorával, amelyhez vendégeink hat különböző, pompás borunkat kóstolhatták meg. Alig hevertük ki ezt a gasztronómiai kényeztetést, már folytatódott is a program szombat reggel „fogó-pálinkával”, forralt borral, teával, pogácsával, finom reggelivel. Közben készültek az ínycsiklandó disznótoros ételek, melyek készítéséből vendégeink is aktívan kivehették a részüket, és természetesen kaptak belőle útravalót is. Még az égiek is rátettek egy lapáttal a jó hangulatra: romantikus hóesés kerekedett, és mindent belepett a csodás, fehér hó, amitől még mesébe illőbb lett a táj. Pazar ebéd, majd Vince-napi vacsora és Vince-bál következett hangulatos élő zenével, és korlátlan borfogyasztással kiváló, 2021-es borainkból. Mondanunk sem kell, hogy igen jó hangulat kerekedett. A hétvégén a vendégeinknek lehetősége nyílt a szőlőbirtok bejárására (egy kis téli mókázással, pl. hógolyózással), valamint a borospince-, és Uzonyi Ferenc állandó festmény-kiállításának megtekintésére is. No és a Vesszővágást ne felejtsük el! Ti tudjátok, honnan ered az a néphagyomány? Réges-régen a szőlészeknek, borászoknak, és mindenki másnak, akik a természettel együtt élte az életét, a legfontosabb az ősi hitvilágból a termést, és az időjárást vigyázó istenek, a termésjóslások, és a termékenységi „varázslatok”, praktikák voltak. Azonban a katolicizmus elterjedésével a szőlőnek, a bornak, és a borászoknak is lettek védőszentjei: Szent Vince, Szent Orbán, Szent Donát, Szent János, és Szent Bibiána. Az ő ünnepeiken kívül Márton, Vencel, Miklós, és Péter-Pál napján, vagy szüretkor tartottak vidám vallásos ünnepeket Magyarországon. Az újraéledő hagyomány nyomán a modern korban is megtartják még a borközösségek egyik-másik ünnepet. Az egyik legjelentősebb a Vince Nap. De ki is volt ő, és mit jelent a neve napja a borászok számára? Zaragozai Szent Vince a borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek, és pincemesterek védőszentje, névnapja január 22.-én pedig tulajdonképpen egy termésjósló ünnepnap. A 3-4. századi vértanút úgy tisztelték, mint aki legyőzi a téli sötétséget, és elvezet a tavaszhoz. A Vince név a Vincentius rövidülése, ami „győzedelmest” jelent, és azért jósolnak a bortermésre a névnapján, mert a Vince hasonlít a „vinum” szóra. Az egyik jósló „módszer” a Vince-napi vesszővágás hagyománya: a borászok az aznapi időjárásából, és a metszett vesszőkből jósolták, és jósolják a mai napig az adott évben várható szüret gazdagságát. A hagyomány szerint a vesszőket melegbe kell vinni, üvegbe tenni, és meg kell várni, hogy kihajtsanak. Ha sok rügy lesz rajtuk, akkor bőséges lesz a termés, ha viszont nem, akkor abban az évben nem sok újbor várható. A másik jósló módszer, ami inkább babona számba megy, de igazából népi megfigyeléseken alapul, az az időjárásból való következtetés: ha január 22.-e „fényes”, azaz a hó olvad, akkor jó lesz a bortermés, rossz idő esetén viszont nem. Ezt a hiedelmet a régi rigmusok is őrzik: „Fényes Vince, tele pince, ködös Vince, üres pince.” Régen sok egyéb babonát is követtek, és mindenféle praktikával, varázslattal próbálták a szőlőtőkéket jobb hozamra bírni. Az egyik legfontosabb szokás azonban a pincejárás hagyománya, amely a mai napig sok borvidéken megmaradt, és amely során a szőlősgazdák végigkóstolják egymás borait és áldomást mondanak a jó termésért. Sok rigmus is megmaradt, mint például a Fényes Vince, a jókedv pedig kötelező!
A Balaton 100 évvel ezelőtt
Ahol a múlt és a jelen találkozik: szuper visszapillantást nyújtanak ezek a régi balatoni fotók, amiket mesterséges intelligencia segítségével varázsoltunk “élethűbbé”. A jelen, sőt talán a jövő technológiájával színezett, retro fotók közelebb hozzák a múltat.
Ajándékozzon élményt karácsonyra!
Az együtt töltött idő ajándék. Most kedvezményes bortúrát tehet a fa alá, egy háromnapos, kétéjszakás borkóstolós kikapcsolódást a lellei Kishegyre, a Pócz Pincészet és Borbisztróba. Balatoni panorámás kilátás a szobákból. Madárcsicsergés és finom ételek a teraszon. Helyszín: Balatonlelle, Kishegy A voucher tartalma: Két éjszaka 2 főre bőséges kiadós házias reggelivel (igény esetén vacsorával és ebéddel felár ellenében). Welcome Bubbori gyöngyözőbor. 6-os borkóstoló, pincelátogatás. Kedvezményes borvásárlás, 10 százalék minden elvitelre szánt borunkból. A kedvezményes voucher igénybe vehető hétköznapokon, vasárnapi érkezéssel csütörtökig. A kedvezményes voucher ára: 51.900 Ft Hétvégenként: 62.180 Ft
Márton-napi újbor ünnep és libalakoma
Élőzenés Márton-napi vacsorát és újbor ünnepet tartunk két hétvégén is. Időpontok: november 12. 18:30 november 13. 18:30 november 19. 18:30 november 20 18:30 Íme a menü: Welcome drink: Bubbori gyöngyözőbor, a vacsora idején korlátlan újbor kóstolás. A vacsora Libamáj mousse, pirított kalács, savanyított zöldségek, vörösborban párolt aszalt szilva Libaragu leves, gesztenyés burgonyagombóc Libakolbász, prósza, sütőtökkrém, marinált sütőtök csíkok Souvidolt libamellfilé, pirított libamáj szeletek, kukoricagánica, fügeszósz Almás pite, sárgamuskotályos angol krém, kesudió A vacsora ára: 11900 Ft/fő Előzetes asztalfoglalás szükséges: 06 (20) 443 4238 Balatoni panorámás szobáinkat is ezen a számon tudjátok lefoglalni.