Pócz Pincészet
0

A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince, valamint a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni a borok minőségét hosszú éveken át.
A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniában legyen a környezettel.
Tároló tér: 900 hl saválló acéltartály; 100 hl fa hordó / 225-ös M és M+ /

A fehérbor készítése

Az érett szőlőt 20 kg-os ládákban szállítjuk be a feldolgozóba (présházba). Kíméletes bogyózás után a szőlőcefre – a fehér szőlő az aromafeltáró-, a vörös szőlő az erjesztőtartályba, vagy az erjesztő kádba kerül.
A fehérbor készítésénél fontos szempont, hogy a borvidékre jellemzően átmentsük a szőlőből a gyümölcsösséget, illat- és zamatanyagokat a mustba és megőrizzük az erjesztés során a borban is. Ennek megfelelően a must tisztítás után az erjesztés kontrollált körülmények között történik.

A rosé bor készítése

A rosé bort a kék szőlőfajták “előszüretéből” készítjük. Amikor eléri a technológiai érettséget a fajta (Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos), akkor a szőlőhajtásokról leszedjük a “második” fürtöt. Bogyózás után a cefre a léelválasztóba kerül, 2-4 órás áztatás után préseljük. A mustot a fehér mustokhoz hasonlóan erjesztjük.

A vörösbor készítése

A nap érlelte fürtök bogyózás után az erjesztő tartályba vagy erjesztő kádba kerülnek. A cefrét fajtától, minőségtől függően 3-6 hétig héjon erjesztjük,- közben rendszeresen csömöszöljük-, hogy vörös boraink színanyagban, tanninban gazdagok legyenek. Az erjedést követően préselünk. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testes, nagy vörösborok 225 l-es Barrique hordókban érlelödnek. Fontosnak tartjuk a biológiai almasav bontást minden vörösbornál, mert csak így lesznek finomak, bársonyosak.

AKTUÁLIS AJÁNLATAINK

APARTMANJAINK

Beolvasás…
  • Rizling apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező 2+1 ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

  • Rosé Apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező francia ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

  • Merlot Apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező francia ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

RÓLUNK ÍRTÁK

Beolvasás…