Pócz Pincészet
0

Szőlészet

Mottó: Csak a gondosan művelt, jó kondícióban lévő szőlőtőke képes ellenállni a kórokozóknak, kártevőknek és az időjárás viszontagságainak.

 

“a fürtöknek látni kell a Napot”

 

A 7,9 ha-os birtok 60%-át fehér, 40%-át kékszőlő fajták adják. A széles fajtaválaszték lehetőséget ad a borász számára, – magasabb minőség érdekében -, izgalmas és néha meghökkentő Cuvée borok készítéséhez. A világfajták – Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon – mellett megvannak a Hungarikumok és a Kárpát-medencei fajták is mint az – Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos.
A szőlőszaporítóanyag előállításhoz 2 ha-on termesztünk vírustesztelt, certifikált fokozatú alanyvesszőt, a jobb napfény hasznosítás érdekében,”T” tartós, ferde huzalos művelésmóddal.

Szőlő művelés módok:

A régi Zöldveltelini 3,5m x 1,2m sor- és tőtáv, ernyő művelés.
Az új telepítések /2004 után telepített / 2,5m × 0,9m sor- és tőtáv, Guyot művelés.

A szőlő metszését az ápolási munkákat nagy gondossággal végezzük. Szőlőnek „látni kell a napot,” a lombozatának egészségesnek, szellősnek kell lennie, mert csak így szüretelhetünk róla aranysárga fürtöket. A termés mennyiségét tudatosan szabályozzuk metszéssel és ha szükséges “zöld szürettel”, a fajtának, az évjáratnak és a várható bor minőségének megfelelően. Minden munkaművelet a minőségi szőlőtermesztést és a minőségi borkészítést szolgálja. A szüretet mindig a szőlő legoptimálisabb érettségi állapotában kezdjük meg. Az érett fürtöket műanyag ládákba szedjük, hogy törésmentesen kerüljenek be a szőlőfeldolgozóba.

Talaj, amiben gyökerezünk löszös, agyagos kissé meszes – Kishegy – , löszös alap, barna feltalaj – Kokashegy – és mind ehhez a csodálatos Balaton egy karnyújtásnyira. Ez a mediterán környezet a magas minőség záloga. A szőlő sorközöket gondosan kaszált (mulcsozott) természetes gyomflóra borítja, ami remek ”búvóhelyet” biztosít a környezetbarát műveléshez szükséges – a szőlő számára hasznos rovaroknak, ragadozó atkáknak. A vegetációs időszakban környezetkímélő technológiával, a növényvédelmi munkák biztonságosan és időben elvégezhetők. Szüretkor a szőlő kiszállítása a mulcsozott sorokból nem jelent megoldhatatlan feladatot.

Loading…
  • Merlot apartment

    2-bed apartment with a wonderful panorama of Lake Balaton to our visitors. It is ideal for our guests who want to relax, unwind, taste the wines of the winery in a quiet environment, or just go hiking or cycling in the small forest park forest. Horseback riding or picnics are available near the winery. For […]

  • Rosé apartment

    We offer 2-bed apartments with a wonderful panorama of Lake Balaton to our visitors. It is ideal for our guests who want to relax, unwind, taste the wines of the winery in a quiet environment, or just go hiking or cycling in the small forest park forest. Horseback riding or picnics are available near the […]

  • Rizling apartment

    2+1-bed apartments with a wonderful panorama of Lake Balaton to our visitors. It is ideal for our guests who want to relax, unwind, taste the wines of the winery in a quiet environment, or just go hiking or cycling in the small forest park forest. Horseback riding or picnics are available near the winery. For […]

Reviews

Loading…