Pócz Pincészet
0

Szőlészet

Mottó: Csak a gondosan művelt, jó kondícióban lévő szőlőtőke képes ellenállni a kórokozóknak, kártevőknek és az időjárás viszontagságainak.

 

“a fürtöknek látni kell a Napot”

 

A 8,5 ha-os birtok 60%-át fehér, 40%-át kékszőlő fajták adják. A széles fajtaválaszték lehetőséget ad a borász számára, – magasabb minőség érdekében -, izgalmas és néha meghökkentő Cuvée borok készítéséhez. A világfajták – Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon – mellett megvannak a Hungarikumok és a Kárpát-medencei fajták is mint az – Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos.

Szőlő művelés módok:

A régi Zöldveltelini 3,5m x 1,2m sor- és tőtáv, ernyő művelés.
Az új telepítések /2004 után telepített / 2,5m × 0,9m sor- és tőtáv, Guyot művelés.

A szőlő metszését az ápolási munkákat nagy gondossággal végezzük. Szőlőnek „látni kell a napot,” a lombozatának egészségesnek, szellősnek kell lennie, mert csak így szüretelhetünk róla aranysárga fürtöket. A termés mennyiségét tudatosan szabályozzuk metszéssel és ha szükséges “zöld szürettel”, a fajtának, az évjáratnak és a várható bor minőségének megfelelően. Minden munkaművelet a minőségi szőlőtermesztést és a minőségi borkészítést szolgálja. A szüretet mindig a szőlő legoptimálisabb érettségi állapotában kezdjük meg. Az érett fürtöket műanyag ládákba szedjük, hogy törésmentesen kerüljenek be a szőlőfeldolgozóba.

Talaj, amiben gyökerezünk löszös, agyagos kissé meszes – Kishegy – , löszös alap, barna feltalaj – Kokashegy – és mind ehhez a csodálatos Balaton egy karnyújtásnyira. Ez a mediterán környezet a magas minőség záloga. A szőlő sorközöket gondosan kaszált (mulcsozott) természetes gyomflóra borítja, ami remek ”búvóhelyet” biztosít a környezetbarát műveléshez szükséges – a szőlő számára hasznos rovaroknak, ragadozó atkáknak. A vegetációs időszakban környezetkímélő technológiával, a növényvédelmi munkák biztonságosan és időben elvégezhetők. Szüretkor a szőlő kiszállítása a mulcsozott sorokból nem jelent megoldhatatlan feladatot.

APARTMANJAINK

Beolvasás…
  • Rizling apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező 2+1 ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

  • Rosé Apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező francia ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

  • Merlot Apartman

    Csodálatos balatoni panorámával rendelkező francia ágyas apartman. Ideális azon vendégeinknek, akik szeretnének csendes környezetben kikapcsolódni.

RÓLUNK MONDTÁK

Beolvasás…