Borászat

Mottó: A jó bor a szőlőben kezdődik, a borász csak “ronthat” rajta.

A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át.

A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel.

Tároló tér: 900 hl saválló acéltartály; 100 hl fa hordó / 225-ös M és M+ /

Szőlőfeldolgozás

A fehérbor készítése

Az érett szőlőt 20 kg-os ládákban szállítjuk be a feldolgozóba (présházba). Kíméletes bogyózás után a szőlőcefre – a fehér szőlő az aromafeltáró-, a vörös szőlő az erjesztőtartályba, vagy az erjesztő kádba kerül.

A fehérbor készítésénél fontos szempont, hogy a borvidékre jellemzően átmentsük a szőlőből az illat-, zamatanyagokat, gyümölcsösséget a mustba és megőrizzük az erjesztés során a borban is. Ennek megfelelően a must tisztítás után az erjesztés kontrolált körülmények között történik.

A rosé bor készítése

A rosé bort a kék szőlőfajták “előszüretéből” készítjük. Amikor eléri a technológiai érettséget a fajta (Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos), akkor a szőlőhajtásokról leszedjük a “második” fürtöt. Bogyózás után a cefre a léelválasztóba kerül, 2-4 órás áztatás után préseljük. A mustot a fehér mustokhoz hasonlóan erjesztjük.

A siller bor készítése

A kék szőlőt megfelelő érettségi állapotban szüreteljük. A szőlő bogyózás után az erjesztő tartályba kerül. A cefre lehűtve 3-4 napot „pihen”, ez után préseljük . A mustot tisztítjuk és hűtve erjesztjük.

Tudod-e? A klasszikus siller úgy készül, hogy az egy időben érő fehér- és kék szőlő fajtákat együtt szüretelik és néhány napig héjon tartják, majd préselik.

A vörösbor készítése

A nap érlelte fürtök bogyózás után az erjesztő tartályba vagy erjesztő kádba kerülnek. A cefrét fajtától, minőségtől függően 3-6 hétig héjon erjesztjük,- közben rendszeresen csömöszöljük-, hogy vörös boraink színanyagban, tanninban gazdagok legyenek. Az erjedést követően préselünk. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testes, nagy vörösborok 225 l-es Barrique hordókban érlelödnek. Fontosnak tartjuk a biológiai almasav bontást minden vörösbornál, mert csak így lesznek finomak, bársonyosak.

 

_ND82728_1500_1000_web

Borászati filozófiánk

Átmenteni és megőrizni a borokban a szőlő íz-, zamatgazdaságát, gyümölcsösségét. Miután sok szőlőfajtával dolgozunk, ez kiváló lehetőséget ad a borásznak a magas minőségű Cuvée borok készítéséhez. Azt gondolom, a „Cuvée”-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait.