Pócz pincészet szubjektív

Mindenkinek látnia kellene a Dél-Balatoni borvidék gyöngyszemét, a Pócz birtokot és környékét, amely télen, pláne hóban teljesen más arcát mutatja, mint a boldog nyári napokon. Az egész vidéken harapni lehet a csendet és a madarak minden mozzanatát is hallani.

dav

dav

A hely kisugárzása olyan nyugtatóan hat a városi zsongáshoz szokott ember idegrendszerére, mint a több órás meditáció egy csendes szobában. Hiába vagyunk a déli parton, amiről mindenki azonnal a síkságra asszociál, a Pócz birtok egy lankás és szinte egész évben napsütéses hegyoldalban terül el, ahonnan a vízről visszatükröződő napsugarak valahogy teljesen más érési folyamatot biztosítanak a nemes szőlőfajtáknak. Ez a hely egyik különlegessége, amely párosul azzal a földrajzi adottsággal, hogy tiszta időben a teraszról nemcsak a Badacsony kúpja, hanem az azúrkéken tündöklő tó is látható.

Bent, a hatalmas házban a kóstoló helyiség telis-tele a pincészet remekeivel, amelyek Pócz József és családja kétkezi munkáját dicsérik. A rozé színe kóstolás nélkül is maradandó vizuális élményt nyújt, sehol nem ennyire tökéletes az a bizonyos lazacszín.

dav

dav

A borok olyanok, mint maga az egész atmoszféra; kellemes, kristálytiszta, illatos és jóízű. A fogadtatás is kedves,nem beszélve a helyi festők képeivel feldíszített Merlot, Rozé és Rizling szobákról, amelyekből szintén gyönyörű a kilátás a téli Balatonra. A pincészet hangulata minden évszakban elvarázsolja a látogatókat, de mégis a nyári csillagfényes estéken lehet az igazi, amikor odakint a hűvös rozét iszogatva fújja felénk a Balaton illatát a szél és a tücsökciripelés soha nem ér véget.