Hozzon az újesztendő tele borospincét

A borász berkeken belül jeles dátumnak számító január 22. nagy jelentőséggel bír a borkultúrában. A hagyomány szerint, a Vince napi derült idő kiváló termést jelez az adott évre. Ezzel ellentétben, ha sűrű ködök lebegnek a horizonton, nem számíthatnak ígéretes szüretre a szőlősgazdák.

A klasszikus Vince napi szertartások Szent Vince nevéhez – a vincellérek védőszentjéhez – kötődő boros hagyományokat idézik. Drávaszögből terjedt el a szokás, miszerint a Vince-napi szőlőágak metszése megjósolja a termés minőségét. A vesszőket vízzel teli üvegbe tették és a gazdagon rügyező fiatal ágacska bőséget, a kevéssé rügyező pedig szomjazást prognosztizált.

Idén is, mint ahogyan ez minden évben szokásos, országszerte rendeznek Vince napi borünnepet, és isznak áldomást a jó termésért a borászok, habár a régi hagyományok csak részben maradtak a rituálé részei. A balatonlellei Pócz pincészet igazi hagyományőrző programokkal kedveskedik az odalátogatóknak, amit a jó bor és a téli borospince illat kedvelőinek vétek elmulasztani. Hagyományos vesszővágás, kishegyi séta, sőt disznótoros kóstoló is csalogatja a bor szerelmeseit a téli szezon legnagyobb boros eseményére, a Vince napi borünnepre, amelyre a Facebookon ide kattintva várják a jelentkezéseket.:https://www.facebook.com/events/1288180964535967/